Stomatologicznie - o bólu zębów - Dla dentystów

Stomatologicznie - o bólu zębów - Dla dentystów dentysta całodobowy bielsko
w szybkim czasie, kiedy nie są jeszcze rozległe ? wtedy łatwiej jest je wyleczyć, a sam zabieg może okazać się znacznie mniej bolesny. A co robić, kiedy ból zaczyna doskwierać nam nagle i utrudnia normalne funkcjonowanie? Oczywiście w takich sytuacjach warto sięgnąć po tabletkę przeciwbólową i jak najszybciej umówić się na wizytę do dentysty. Jeśli dolegliwości pojawiają się nocą, nie pozostaje nic innego jak skorzystać z pomocy pogotowia stomatologicznego. Jak powstaje próchnica zębów?Aby doszło do rozwoju próchnicy muszą jednocześnie zaistnieć cztery czynniki: bakterie cukry podatność zębów czas Każdy z nich jest czynnikiem koniecznym, lecz niewystarczającym, do powstania próchnicy. Bakterie Głównymi bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój próchnicy są L. acidophilus oraz paciorkowce, a z nich najważniejsze to Streptococcus mutans. Inne próchnicotwórcze bakterie to: S. salivarius, S. mitis, S. sanguinis, Enterococcus faecalis. Bakterie te są zdolne do zainicjowania procesu próchnicowego, poprzez wytwarzanie kwasów w wyniku metabolizowania cukrów (głównie kwas mlekowy). Zakwaszone środowisko (pH poniżej 5,5) sprzyja demineralizacji szkliwa. Ponadto bakterie te uczestniczą w powstawaniu płytki nazębnej. Stanowi ona doskonałe środowisko dla rozwoju bakterii pierwotnie tlenowych, a z czasem względnie beztlenowych. Cukry Cukry są podstawą metabolizmu bakterii. Znajdują się w różnych pokarmach w różnych ilościach. Cukry występujące naturalnie w pokarmach mają niewielkie znaczenie dla rozwoju próchnicy. Większą rolę odgrywają rafinowane cukry sztucznie dodawane do pokarmów. Cukry różnią się swoim działaniem próchnicotwórczym. Najbardziej do jej rozwoju predysponują sacharoza, glukoza i fruktoza. Skrobia ma znikomy wpływ na rozwój próchnicy. Substytuty cukru takie jak aspartam nie wywołują próchnicy. Bakterie bytujące w płytce nazębnej reagują na zwiększone stężenie cukrów na trzy sposoby: przyspieszeniem metabolizmu, skróceniem szlaków metabolicznych ? metabolizm cukrów jest ograniczony tylko do glikolizy i wytworzenia kwasu mlekowego (co prowadzi do zakwaszenia płytki i demineralizacji twardych tkanek zęba), polimeryzacją cukrów i ich zmagazynowaniem poza komórką (tak powstaje lepki, nierozpuszczalny polimer glukozy mutan, który stanowi główny element spajający płytkę nazębną). Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3w#PrzyczynyZąb bez wypełnienia ? co robić?Wypadnięcie plomby z zęba leczonego u dentysty zdarza się w różnych sytuacjach ? najczęściej jest to najmniej spodziewany moment. Ze względu na fakt, że problem ten niesie za sobą kolejne, bo ząb narażony jest na dalsze uszkodzenia i działanie bakterii, konieczna jest jak najszybsza wizyta u stomatologa. Zwlekanie z nią może sprawić, że w efekcie konieczne będzie leczenie kanałowe, stąd nie warto lekceważyć wypadnięcia plomby. Jeśli dodatkowo ostre krawędzie zęba ranią język, szybka interwencja profesjonalisty jest tym bardziej istotna ? czasem trzeba udać się na pogotowie stomatologiczne, aby uniknąć mało przyjemnych urazów, a jednocześnie zapobiec dalszym uszkodzeniom i pozbyć się bólu.

© 2019 http://dla-dentystow.omuzyce.wodzislaw.pl/